نورد کاری و مراحل آن :
۱– نورد کاری (Rolling)
پس از پایان مرحله ذوب، فلز ریخته شده آماده نورد کاری می شود. نورد فلز ریخته گری شده بسته به نوع النگو که به سه صورت مفتولی، تسمه ای و پروفیلی می باشد مورد عملیات قرار می گیرد.
در این مرحله انواع دستگاه های نورد با قدرت و سرعت های متفاوت و نیز بسته به حجم کارگاه مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع از این ماشین آلات برای کاهش ضخامت ورق ها و مفتول های طلا و فلزات دیگر همانند نقره استفاده می شود.
۲- پروفیل(Profiling wirerolling)
چنان چه بخواهیم النگوی پروفیلی تولید کنیم تسمه نورد کاری شده نسبت به قطر خارجی لوله سایز شده و وارد مرحله پروفیل می شود. با ماشین آلات پروفیل که دارای سرعت و حجم های کاری مختلف است، تسمه به لوله جوش خورده تبدیل می شود که برای این مرحله از سیستم های جوش کاری گاز و هوا، جوش آرگون و یا جوش پلاسما استفاده می شود که جوش با سیستم آرگون از دو مورد دیگر مستحکم تر است.
۳- گرد کردن یا فنر پیچ کردن fanarpich
در این مرحله تمسه یا مفتول به صورت فنر پیچ در آمده و آماده برش به صورت حلقه ای می گردد.
۴– تابش کاری (Annealing)
بعد از نورد و طی عملیات مختلف، اکنون فلز به صورت فشرده شده درآمده و اصطلاحاً خشک و از حالت نرمی و فنری خارج می شود، لذا باید به وسیله حرارت، طلا را به حالت اولیه احیا میکنیم . برای تابش کاری از دو روش زیر استفاده می کنیم :
۱- تابش به وسیله مشعل های گاز
۲- تابش با ماشین اکسید
۵– برش کاری (Cutting)
در این مرحله تسمه و یا مفتول در اندازه ها و قطر های مختلف استاندارد شده برش داده می شود که این کار به دو روش امکان پذیر است:
۱- برش کاری به وسیله دستگاه برش (ارّه)
۲- برش کاری به شیوه دستی یا گیوتینی
۶– لحیم کاری یا جوشکاری (Soldering)
پس از برش مفتول، اکنون نوبت آن است که دو سر مفتول جوش داده شود که به سه روش انجام میشود :
۱- جوش کاری گاز (مشعل)
۲- جوش کاری الکلی (در این مورد جوشکاری بسیار ساده و روان بدون تغییر رنگ طلا و یا خشک شدن آن صورت می پذیرد.)
۳- جوشکاری لیزری (بدون احتیاج به لحیم)
۷ – فرم دار کردن (Tube Shaping tubeprofiles)
چنان چه در مرحله تولید النگوی پروفیلی باشیم می توانیم با استفاده از ماشین چرخ دامله (دستی) تسمه را به فرم های سه گوش، چهارگوش، گرد، نیم گرد، بیضی، نیم بیضی، مربع، شش گوش و اشکال هندسی دیگر تبدیل نماییم.
۸– سایز کردن (Sizing)
با اتمام مرحله جوش کاری، لازم است که مدل به شکل کاملاً گرد و دقیق باشد که برای این کار از سایززن یا همان سایزکن استفاده می کنیم. این سایز کن ها به سه دسته تقسیم می شوند :
۱- سایزکن (سایززن) برجکی
۲- سایزکن (سایززن) توپی فنری
۳- سایزکن (سایززن) پنوماتیکی – هیدرولیکی